V. Jánoš chce za útoky psov trestať majiteľov väzením až na dva roky

22.08.2012 Bratislava

Bratislava 22. augusta (TASR) - Trest odňatia slobody až na dva roky má od novembra hroziť majiteľovi psa, ktorý napadne človeka a spôsobí mu ublíženie na zdraví. V novele Trestného zákona to navrhuje poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš. Právnou normou sa parlament začne zaoberať na septembrovej schôdzi.

V súčasnosti dostane držiteľ psa, ak nezabráni jeho útoku na človeka, pokutu do výšky 165 eur v priestupkovom konaní. "Túto sankciu však nemožno považovať za dostatočnú, čo dáva za pravdu aj samotná aplikačná prax," upozorňuje Jánoš.

Cieľom jeho návrhu je rozšíriť skutkovú podstatu trestného činu ublíženie na zdraví o prípady nedbanlivostného ublíženia na zdraví spôsobeného útokom psa na človeka v dôsledku toho, že jeho majiteľ poruší dôležitú povinnosť, ktorú mu ukladá platný zákon.

Jánoš chce sprísnením legislatívy výchovne pôsobiť na držiteľov psov, aby zabezpečili pre svoje zviera také podmienky držania, resp. chovu, aby sa predišlo jeho prípadným útokom na človeka. Podľa súčasnej právnej úpravy môže držať psa osoba, kto je fyzicky a psychicky spôsobilý a schopný psa ovládať v každej situácii. V prípade nebezpečných psov zákon navyše požaduje od jeho držiteľa plnú spôsobilosť na právne úkony za predpokladu vodenia takéhoto psa mimo chovného priestoru. Na verejnom priestranstve pritom musí mať nebezpečný pes nasadený náhubok.

Podľa Jánoša nielen v poslednom období, ale v podstate neustále sme svedkami pravidelných útokov psa na človeka. "Veľakrát je to výsledok nezodpovedných majiteľov, resp. držiteľov psov, ktorí nevykonajú všetky nevyhnutné opatrenia, ktorými by zabránili útoku svojich psov na človeka," dodal.

Zmenu aktuálnej legislatívy chystá aj ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré plánuje už túto jeseň sprísniť zákon o držaní bojových plemien psov. "Chov takýchto zvierat bude musieť byť schválený, chovateľ bude musieť zabezpečiť, aby takéto zvieratá nemohli uniknúť a budú musieť byť pod stálou kontrolou, zároveň chovateľ bude musieť byť odborne spôsobilý a zvieratá budú pod veterinárnou kontrolou. Samozrejme, toto je len počiatočná myšlienka, zákon bude oveľa prísnejší," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Magda Tóth Želeňáková.

Ministerstvo informovalo o pripravovanej zmene v kontexte množiacich sa informácií o útokoch psov na človeka. V nedeľu (19.8.) útok pitbulla neprežila žena z obce Sucháň, 15. augusta zase pri Dunajskej Lužnej trojica psov pohryzla 39-ročného fotografa, ktorý utrpel početné zranenia vrátane odhryznutia ucha.
 

Vyberte región